Kesan Pembangunan Kolej Universiti Teknologi Tun Hussien Onn (Kuittho) terhadap keperluan perumahan kakitangan (Kajian Kes: Parit Raja, Batu Pahat, Johor) - Abu Zarin, Hasmah; Bujang, Ahmad Ariffian; Mohamed, Mohd. Fildaus (2005)

(untitled)
Pembangunan sesebuah IPT sering kali dikaitkan dengan perkembangan sektor perumahan di kawasan pembangunan tersebut. Ini disebabkan, sektor pendidikan merupakan salah satu elemen yang dapat merangsang pembangunan perumahan sekitar. Oleh itu, kewujudan Kolej Universiti Teknologi Tun Hussien Onn (KUiTTHO) di Parit Raja, Batu Pahat telah menjadi salah satu pemangkin ke arah pembangunan perumahan sekitar. Kajian ini dijalankan bagi mengenalpasti profail kakitangan KUiTTHO seterusnya melihat kesan pembangunan KUiTTHO terhadap keperluan perumahan sekitar dari aspek kakitangan KUiTTHO iaitu penyewa dan yang tidak memiliki rumah. Data-data dan maklumat diperolehi melalui sesi temubual dan edaran borang soal selidik. Kaedah penganalisaan yang digunakan adalah Analisa Statistik Kekerapan (Frekuensi) dan Analisa Penjadualan Silang (Crosstabulation). Justeru itu, hasil kajian menunjukkan kewujudan KUiTTHO telah memberi kesan positif terhadap keperluan perumahan di kalangan kakitangan KUiTTHO.