Kepuasan Mahasiswi Terhadap Kualiti Kehidupan Di Kolej Datin Seri Endon (Kdse) Universiti Teknologi Malaysia, Skudai, Johor Bahru - Said, Hamdan; Md Nor, Nurul Asykin (2010)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti kepuasan mahasiswi terhadap kualiti kehidupan di Kolej Datin Seri Endon (KDSE). Dalam kajian ini kepuasan mahasiswi terhadap kualiti kehidupan ditinjau dari aspek persekitaran, kemudahan dan perkhidmatan, layanan staf dan Ahli Jawatankuasa Mahasiswi, pentadbiran pejabat pengurusan, keseluruhan pengalaman, pengawasan dan keselamatan, program dan aktiviti yang dijalankan, dan perkhidmatan kafeteria. Kajian diskritif ini menggunakan soal selidik yang diubahsuai dari kajian-kajian terdahulu sebagai instrumen kajian. Seramai 327 orang responden telah terlibat dalam kajian ini. Data yang dikumpul telah dianalisis dengan menggunakan perisian Statistical Packages for Social Sciences (SPSS) dan dipaparkan dalam bentuk kekerapan, peratusan dan min. Dapatan kajian menunjukkan bahawa para siswi berpuas hati terhadap kualiti kehidupan di KDSE dalam kesemua lapan aspek yang dikaji. Kajian ini turut memberikan cadangan untuk tindakan susulan dan cadangan kajian lanjutan yang boleh dilakukan.