Ciri Personaliti Keusahawanan Pelajar Tahun 2 Sph Fakulti Pendidikan Universiti Teknologi Malaysia Skudai, Johor. - Hashim , Shahrin; Radio, Noraini (2010)
Keupayaan keusahawanan pelajar amat penting untuk bersaing dalam ekonomi global masa kini. Kajian ini dilakukan bertujuan untuk mengenalpasti ciri-ciri keusahawanan dari segi personaliti. Ciri personaliti keusahawanan pelajar dikaji dalam empat dimensi iaitu dorongan kejayaan, lokus kawalan, kesediaan mengambil risiko dan nilai kendiri. Sebanyak 89 sampel daripada pelajar Tahun Dua Kursus Kemahiran Hidup, Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia, Skudai, Johor dipilih untuk kajian ini. Soal selidik yang mengandungi 40 item digunakan sebagai instrumen kajian untuk meninjau ciri personalti keusahawanan di kalangan pelajar. Kajian deskriptif berbentuk tinjauan digunakan dalam kajian ini. Data dianalisis secara deskriptif bagi mencari nilai min dan peratus bagi menjawab persoalan kajian. Dapatan kajian menunjukkan ciri-ciri keusahawanan dalam kalangan pelajar berada pada tahap sederhana. Ciri yang paling menonjol ialah lokus kawalan dalaman. Beberapa cadangan telah dikemukakan bagi membangun dan mengukuh lagi ciri personaliti kesusahawanan pelajar.