Permasalahan Yang Dihadapi Oleh Pelajar PKPG (4SPH) Semasa Mengikuti Pengajian Di UTM. - Sulaiman , Hanim; Mukhtar, Muhammad Niezam (2010)
Kajian ini bertujuan untuk melihat kewujudan masalah di kalangan pelajar-pelajar PKPG semasa mengambil ijazah di Universiti Teknologi Malaysia. Objektif kajian ialah untuk mengenal pasti sejauh mana aspek pengurusan masa, kewangan, keluarga dan penerimaan pembelajaran menjadi masalah kepada pelajar PKPG semasa belajar di UTM. Responden terdiri daripada 126 orang pelajar PKPG tahun akhir kursus Kemahiran Hidup (4SPH). Reka bentuk kajian yang dijalankan adalah menggunakan kaedah tinjauan berbentuk deskriptif dengan menggunakan statistik deskriptif perbandingan min. Instrumen kajian yang digunakan ialah set soal selidik yang digunakan untuk mengumpulkan data mengenai empat aspek iaitu aspek pengurusan masa, kewangan, keluarga dan penerimaan pembelajaran. Nilai kebolehpercayaan Alpha ialah 0.783. Semua data-data yang diperolehi dianalisis menggunakan program Statistical Packages for Social Science (SPSS) versi 13.0 untuk memperolehi frekuensi, peratus dan min. Hasil kajian mendapati pelajar-pelajar PKPG tidak menghadapi masalah yang serius dalam aspek yang dikaji. Tetapi jika dilihat daripada aspek kewangan, nilai dapatan purata min menunjukkan pada tahap sederhana iaitu 3.53. Hasilan data ini menunjukkan bahawa faktor ini memberi kesan secara amnya kepada pelajar PKPG semasa mengambil ijazah di UTM. Beberapa cadangan telah di kemukakan untuk tindakan pihak yang berkenaan bagi mengatasi masalah yang dihadapi oleh pelajar yang terlibat.