Pembangunan Laman Web Berasaskan Pendekatan Pemikiran Kritis Dan Penyelesaian Masalah Bagi Subjek Bahasa Pengaturcaraan I (C++) - Atan, Noor Azean; Mohd.Said, Siti Nur’ain (2010)
Dalam menuju ke arah Malaysia sebagai sebuah negara maju seperti yang dinyatakan dalam Wawasan 2020, salah satu matlamat yang perlu dicapai adalah dengan membentuk sebuah negara yang diiktiraf sebagai peneraju ICT di dalam system pendidikan. Bagi menyahut seruan tersebut, para pendidik terutamanya, digalak untuk mengintegrasikan ICT dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Sehingga kini, pelbagai perisian dan laman web pembelajaran telah dibangunkan untuk membantu proses pengajaran dan pembelajaran. Oleh demikian, penyelidik mengambil inisiatif untuk membangunkan laman web PBK bagi subtopik Struktur Kawalan Pengulangan dalam subjek Bahasa Pengaturcaraan C++. Ia dibangunkan berasaskan model rekabentuk Hannafin and Peck dan menggunakan kaedah tutorial serta mengaplikasikan dua strategi iaitu penyelesaian masalah dan pemikiran kritis. Hasil gabungan beberapa elemen multimedia dalam laman web PBK ini menjadikannya lebih menarik dan interaktif. Diharapkan hasil dari pembangunan laman web ini, proses pengajaran dan pembelajaran bagi subjek Bahasa Pengaturcaraan C++ akan menjadi lebih efektif serta dapat membantu dari segi mempertingkatkan lagi mutu P&P sejajar dengan perkembangan teknologi masa kini.