Kecenderungan Guru Pkpg (4SPH) Terhadap Bidang Keusahawanan - Hashim, Shahrin; Abdul Rahman, Norsila (2010)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti kecenderungan guru PKPG (4SPH) terhadap bidangkeusahawanan. Kajian ini berbentuk deskriptif iaitu menggunakan soal selidik. Seramai 94 orang guruPKPG (4 SPH) yang sedang mengikuti Program Khas Pensiswazahan Guru di Universiti TeknologiMalaysia yang dipilih sebagai sampel kajian. Faktor kecenderungan yang dikaji meliputi aspekpengetahuan, kemahiran dan sikap guru terhadap bidang keusahawanan. Analisis dapatan kajiandilaksanakan menggunakan perisian Statistical Package for the Social Science (SPSS 13.0). Darjahkebolehpercayaan (Alpha Cronbach) bagi instrumen yang digunakan dalam kajian ini ialah 0.8751. Hasilkajian menunjukkan tahap pengetahuan, kemahiran dan sikap guru terhadap bidang keusahawanan adalahpada tahap yang tinggi. Berdasarkan dapatan ini, penyelidik mengemukakan beberapa cadangan untukmeningkatkan lagi pengetahuan, kemahiran dan sikap guru terhadap bidang keusahawanan.