Penerapan Kemahiran Generik Dalam Mata Pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu (KHB) - Mohd Noor , Norani; Nadaraja, Peremalatha (2010)
Kemahiran generik merupakan satu kemahiran yang penting dan wajib diterapkan dalam proses pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Kemahiran generik meliputi kemahiran komunikasi, kemahiran berpasukan, kemahiran menyelesaikan masalah dan kemahiran interpersonal. Penerapan kemahiran generic dapat membantu pelajar meningkatkan diri mereka dalam pelbagai aspek. Kajian ini bertujuan untuk mengetahui keberkesanan penerapan kemahiran generik dalam proses pengajaran dan pembelajaran di mata pelajaran Kemahiran Hidup. Responden terdiri daripada 28 orang pelajar Program Khas Pensiswazahan Guru tahun ketiga di Universiti Teknologi Malaysia dalam jurusan kemahiran hidup. Instrumen yang digunakan ialah soal selidik yang mengandungi 45 item soalan yang dibina bagi menjawab 3 persoalan kajian. Kebolehpercayaan instrumen kajian telah diuji dalam kajian rintis dan mendapat nilai Alpha 0.896. Data yang dikumpulkan dianalisis dengan menggunakan perisian SPSS 14.0 (Statistical Package for Social Science SPSS for Windows) bagi mendapat nilai peratusan, frekuensi dan min. Hasil kajian menunjukkan penerapan jenis-jenis kemahiran generik serta cara penerapan kemahiran generik oleh guru mendapat tahap min yang tinggi. Respon terhadap faktor sokongan juga mendapat tahap min yang tinggi. Berdasarkan dapatan ini, penyelidik mengemukakan beberapa cadangan untuk meningkatkan penerapan kemahiran generik dalam mata pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu di sekolah.