Persepsi Pelajar Universiti Teknologi Malaysia Terhadap Konsep Islam Hadhari - Safar, Ajmain; Jamaludin, Erzawani (2010)
Kajian yang berbentuk deskriptif ini bertujuan untuk melihat persepsi pelajar Universiti Teknologi Malaysia terhadap konsep Islam Hadhari. Fokus kajian ini adalah untuk melihat sejauh mana pengetahuan, kefahaman dan penerimaan pelajar terhadap konsep Islam Hadhari. Sampel kajian adalah seramai 135 orang responden yang terdiri daripada pelajar-pelajar Ijazah Sarjana Muda Sains serta Pendidikan (Pengajian Islam) dari tahun satu hingga tahun empat. Instrumen yang digunakan dalam kajian ini berbentuk soal selidik yang mengandungi lima soalan berkaitan latar belakang responden dan 32 item soalan berkaitan persoalan kajian. Nilai kebolehpercayaan alat kajian adalah ? = 0.862. Data yang diperolehi menerusi kajian ini dianalisis dengan menggunakan perisian Satistical Package For Social Science (SPSS) for Windows versi 14.0 bagi mendapat kekerapan, peratusan dan min. Hasil kajian menunjukkan bahawa kebanyakkan responden memberikan persepsi yang positif terhadap pengetahuan konsep Islam Hadhari dan negatif terhadap kefahaman dan penerimaan konsep Islam Hadhari. Beberapa cadangan turut dikemukakan kepada beberapa pihak tertentu untuk diambil perhatian. Diharap kajian ini dapat memberi manfaat kepada semua pihak untuk lebih memahami konsep ini.