Faktor-Faktor Yang Mendorong Guru Pelatih Fakulti Pendidikan Memilih Bidang Perguruan - Abu, Baharin; A. Aziz, Nor Fatimah (2010)
Kajian ini dijalankan bagi mengkaji faktor-faktor yang mendorong guru pelatih Fakulti Pendidikan memilih bidang perguruan. Terdapat tiga faktor yang mendorong guru pelatih iaitu pengaruh peribadi, pengaruh orang signifikan dan kemudahan yang diberi dalam perkhidmatan pendidikan. Data diskriptif diperolehi melalui borang soal selidik daripada 41 orang pelajar tahun satu kursus Ijazah Sarjana Muda Teknologi serta Pendidikan (Kemahiran Hidup). Data dianalisis menggunakan perisian SPSS 12.0 (Statistical Packages for Social Science) bagi mendapatkan min skor, kekerapan dan peratusan. Nilai kebolehpercayaan Alpha Cronbach yang diperolehi dalam kajian rintis ialah 0.81 dan menunjukkan instrumen kajian sesuai digunakan. Hasil dapatan kajian menunjukkan guru pelatih memilih bidang perguruan kerana pengaruh faktor peribadi diikuti pengaruh orang signifikan dan akhir sekali kemudahan yang diberi dalam perkhidmatan pendidikan.