Sistem Penggera Kereta Dwi Hala - Sidek, Rosni Zamuddin Shah; Abdul Rahman, Mohammad Najmuddin (2010)
Projek ini bertujuan untuk membina prototaip Sistem Penggera Kereta Dwi Hala. Sistem ini direka untuk meningkatkan keupayaan dan kemampuan system penggera kereta. Projek ini dapat menyediakan satu sistem penggera tambahan untuk kereta dengan menggunakan pemancar dan penerima yang berfungsi untuk menghantar isyarat kepada pengguna jika terdapat sebarang pencerobohan terhadap keretanya. Penghantaran isyarat tersebut menggunakan medium gelombang radio dengan pelarasan gelombang yang telah ditetapkan. Gelombang radio mempunyai kelebihan menerima dan menghantar maklumat dalam lingkungan gelombang yang ditetapkan tanpa dihalang oleh sebarang objek di dalam lingkungan tersebut. Sistem ini turut dilengkapi dengan sistem amaran buzer, gegaran dan pemutus litar bagi memastikan keselamatan kenderaan pada tahap yang maksimum. Dapatan kajian dianalisis dengan menggunakan perisian Statistical Packages For Social Science (SPSS) Version 14.0. Hasil analisis data diterangkan dalam bentuk peratusan, kekerapan dan min. Dapatan kajian menunjukkan aspek keselamatan mempengaruhi responden dalam projek ini. Aspek kedua ialah keperluan pemasangan sistem penggera, diikuti aspek keberkesanan, aspek mesra pengguna dan aspek harga yang mempengaruhi responden dalam kajian ini. Dicadangkan kajian akan datang mengaplikasi telefon bimbit untuk pengguna menerima isyarat deringan atau bergegar serentak.