Faktor-Faktor Pelajar Berminat Mempelajari Mata Pelajaran Matematik Tambahan Di Sekolah Menengah Sains Muar, Johor. - Daud, Khadijah; Rodzali, Ahmad Nadzri (2010)
Faktor-faktor pelajar berminat mempelajari Matematik Tambahan akan mempengaruhi pencapaian pelajar dalam mata pelajaran tersebut. Pelajar yang berminat mempelajari mata pelajaran Matematik Tambahan menunjukkan sikap yang positif untuk mempelajarinya. Oleh itu, kajian secara deskriktif ini bertujuan mengetahui faktor yang paling utama diantara empat faktor yang menyebabkan pelajar berminat mempelajari mata pelajaran Matematik Tambahan. Seramai 100 orang responden dari empat buah kelas telah terlibat sebagai sampel. Borang soal selidik digunakan sebagai instrumen kajian. Item-item dalam soal selidik berkaitan dengan faktor-faktor pelajar berminat mempelajari Matematik Tambahan yang dinilai dari aspek guru (penyampaian), rakan sebaya dan ibu bapa, persekitaran serta diri pelajar itu sendiri. Nilai kebolehpercayaan (alfa croncbach) bagi instrumen kajian yang digunakan dalam kajian ini ialah 0.769. Data dianalisis menggunakan perisian “Statistical Package For Social Sciences” (SPSS Versi 15.0) untuk mencari min, peratus dan kekerapan. Hasil kajian menunjukkan faktor diri pelajar itu sendiri merupakan faktor yang paling utama yang menyebabkan pelajar mempelajari mata pelajaran Matematik Tambahan.