Penguasaan Kemahiran Generik Pelajar 4SPH (Perdana) Untuk Persediaan Menceburi Bidang Perguruan Dalam Mata Pelajaran Kemahiran Hidup - Mohd. Noor, Noraini; Hung, Hsien Yang (2010)
Kajian ini merupakan satu kajian yang bertujuan untuk melihat tahap penguasaan kemahiran generik pelajar 4SPH (Perdana) untuk persediaan menceburi bidang perguruan dalam mata pelajaran Kemahiran Hidup. Kajian ini melibatkan semua pelajar 4SPH iaitu seramai 126 orang pelajar. Set Soal selidik digunakan sebagai instrument untuk kajian ini. Data dianalisis secara deskriptif dengan menggunakan kekerapan, peratusan dan min. Perisian SPSS versi 15 digunakan untuk menganalisis data tersebut. Hasil daripada kajian ini menunjukkan bahawa penguasaan kemahiran berkomunikasi di kalangan pelajar 4SPH (Perdana) berada pada tahap yang sederhana. Hasil kajian juga menunjukkan bahawa kemahiran generik yang lain iaitu kemahiran penyelesaian masalah, kemahiran kepimpinan, dan kemahiran kerja berkumpulan berada tahap penguasaan yang tinggi. Secara keseluruhannya, kajian ini mendapati bahawa tahap penguasaan kemahiran generic pelajat 4SPH (Perdana) berada pada tahap penguasaan yang tinggi.