Penggunaan Kaedah Ukur Rujuk Dalam Pemprosesan Seramik Bagi Meningkatkan Kualiti Dan Produktiviti - Hassan, Azmi; Saleh, Chairul; Baba, Md. Deros; Muniyandi, Saravanan (Penerbit UTM Press, 2001)
Kertas kerja ini membentangkan penggunaan kaedah ukur rujuk secara amali di sebuah syarikat memproses seramik. Sesebuah organisasi yang menggunakan kaedah ukur rujuk perlu melakukannya dengan betul dan tepat agar ia dapat mencapai hasil yang diharapkan. Kertas kerja ini membincangkan dan menumpukan teknik ukur rujuk luaran dari aspek pemprosesan, produktiviti dan kualiti produk. Sebuah syarikat pemprosesan seramik telah melaksanakannya dengan kajian kes dan pembangunan model yang melibatkan empat fasa utama. Ia diikuti dengan usaha-usaha peningkatan prestasi. Keputusan ukur rujuk juga di paparkan dalam kertas kerja ini.