Tinjauan amalan keibubapaan dari perspektif anak-anak keluarga miskin di Mukim Balang, Muar, Johor - Yahaya, Azizi; Ghaffar, Mohd. Najib; Ramli, Jamaludin; Boon, Yusof; Abd Aziz, Adibah (2010)
Kajian ini merupakan satu tinjauan berkenaan corak amalan keibubapaan dan perspektif anak-anak keluarga miskin yang terlibat di bawah Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) di Mukim Sungai Balang, Muar, Johor. Ia merupakan kajian tinjauan deskriptif untuk mengenal pasti corak amalan keibubapaan dalam aspek kesediaan meluangkan masa, bimbingan yang diberikan, aspirasi terhadap pencapaian anak, penerimaan terhadap anak, memenuhi keperluan anak dan faktor sumber-sumber lain berhubung motivasi. Seramai enam puluh sembilan orang responden yang terdiri daripada anak-anak golongan keluarga miskin telah menjawab soal selidik yang diberikan. Solenoid yang digunakan merupakan soal selidik yang telah dibina oleh Freeberg dan Payne (1967) yang telah diterjemahkan oleh Wirawan (1986). Data-data dikumpulkan dan dianalisis dengan berbantukan perisian SPSS Versi 9.0 untuk mendapatkan jumlah kekerapan, peratusan dan skor min Dapatan kajian menunjukkan aspek yang paling lemah dalam amalan keibubapaan ialah penerimaan terhadap anak manakala aspek yang menunjukkan tahap paling tinggi ialah aspirasi terhadap pencapaian anak. Secara keseluruhannya amalan keibubapaan dalam keluarga miskin di mukim Sungai Balang, Muar masih perlu ditingkatkan dari semua aspek yang dikaji.