Bab 3 : Tahap penguasaan kemahiran manipulatif di kalangan guru pelatih kimia universiti teknologi malaysia - Yahaya, Azizi; Hashim, Shahrin; Mohamed @ Mohd Zamani, Fathiah (Universiti Teknologi Malaysia, 2010)

(untitled)
Sistem pendidikan di negara kita kini menampakkan gelombang yang menarik selaras dengan hasrat negara untuk mencapai taraf ne gara maju menjelang tahun 2020 seperti ‘Wawasan 2020’ yang diaspirasikan oleh bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad pada tanggal 28 Februari 1991. Justeru, ianya memerlukan negara kita untuk maju dalam semua aspek ekonomi, sosial, rohani, psikologi dan budaya tetapi mengikut acuan Malaysia. Salah satu cabaran yang perlu ditangani bagi merealis asikan ‘Wawasan 2020’ menyentuh secara khusus kepentingan sains dan teknologi iaitu mewujudka n masyarakat saintifik dan progresif yang inovatif dan berpandangan jauh serta menjad i penyumbang kepada tamadun sains dan teknologi di masa hadapan. Bagi mencapai cabaran ini, negara perlu menyediakan rakyatnya yang kreatif dan berketrampilan dala m sains dan teknologi.