Bab 1 : Tahap kompetensi guru sekolah rendah terhadap pengajaran sains dan matematik dalam bahasa inggeris - Yahaya, Azizi; Hashim, Shahrin; Mohd Azizuddin, Fadhlina (Universiti Teknologi Malaysia, 2010)

(untitled)
Dasar Pendidikan Kebangsaan telah menekank an penggunaan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar di dalam pendidikan. Tetapi, menjel ang akhir-akhir ini, timbul keresahan dan kebimbangan di kalangan para pegawai tinggi kerajaan dan para majikan tentang betapa merosotnya penguasaan bahasa Inggeris dalam kalangan para lulusan sekolah dan universiti tempatan. Masalah ini juga dikatakan sebaga i faktor penyumbang kepada masalah pengangguran di kalangan graduan IPTA (Por tal Pendidikan Utusan, 2003). Rasa prihatin ini timbul apabila melihat fenomena di mana bahasa Inggeris tid ak dapat ditutur dengan fasih oleh pelajar universiti dan sekolah. Kegagalan pelajar di IPTA juga dikaitkan dengan kelemahan dalam penggunaan dan penguasaan bahasa Ingge ris (Izam Fairus Kamaruddin, 2002).