Visualisasi dalam pendidikan sains : ke arah pengajaran dan pembelajaran yang berkesan - Surif, Johari; Ibrahim, Nor Hasniza; Arshad, Mohammad Yusof (Penerbit UTM Press, 2007)
Artikel ini membincangkan literatur mengenai visualisasi dalam teori pembelajaran, kepentingan, permasalahan dan strategi membangunkan kemahiran visualisasi, Visualisasi yang dibincangkan dalam teori kognitif menjadi semakin dominan dalam era konstruktivisme melalui peranannya sebagai teras dalam mencerap, memproses dan menaakul fenomena untuk memodelkannya di dalam minda. Visualisasi juga digunakan untuk memodelkan sesuatu objek, molekul dan proses yang kompleks dan abstrak kepada bentuk yang lebih mudah difahami. Kepentingan visualisasi pada aras makroskopik, mikroskopik dan persimbolan tumt menjadikan ianya amat penting dalam membantu penguasaan konsep sains dan penyelesaian masalah. Walaupun kemampuan ini amat penting namun banyak kajian mendapati pelajar sukar untuk menguasainya. Sehubungan itu, model pengajaran dan pembelajaran sains yang menitikberatkan visualisasi dan proses penyiasatan turut dikemukakan untuk membantu pelajar membangunkan kemampuan visualisasi mereka.