Konsep dan bukti empirikal pendedahan perubahan perakaunan - Ali Khan, Mohd. Noor Azli (Faculty of Management and Human Resource Development, 2003)
Kajian ini mengkaji konsep dan amalan pendedahan perubahan perakaunan dalam laporan tahunan kewangan syarikat. Berpandukan kepada Malaysian Accounting Standards Board (MASB) 3, tiada definisi yang khusus berkaitan dengan perubahan perakaunan. Namun begitu bagi praktis di Malaysia, MASB 3 perlu dijadikan panduan asas bagi pendedahan dan pelaporan yang berkaitan dengan perubahan perakaunan merangkumi perubahan dasar perakaunan, perubahan anggaran perakaunan dan kesilapan asas. Perubahan perakaunan ini juga termasuk dengan pembentangan polisi perakaunan yang dinyatakan dalam MASB I Para 99 dan nota kepada akaun dalam laporan tahunan. Kajian ini turut disokong dengan bukti empirikal amalan pendedahan perubahan perakaunan dalam laporan tahunan oleh syarikat yang tersenarai di Papan Utama Bursa Saham Kuala Lumpur. Hasil kajian mendapati bahawa perubahan perakaunan dilaporkan pada setiap tahun.