Graduan berakhlak mulia dan beretika pemangkin generasi madani - Ali Khan, Mohd. Noor Azli (Faculty of Management and Human Resource Development, 2003)
Makalah ini membincangkan persoalan akhlak mulia dan etika khususnya di kalangan graduan dalam melaksanakan amanah dan tanggungjawab yang dipegang. Selain membentangkan kepentingan akhlak dan etika dalam dunia perkerjaan, makalah ini turut mengupas tanggungjawab manusia sebagai khalifah dan relevannya dengan kehidupan yang dilalui. Seterusnya, perbincangan mengenai pentingnya nilai akhlak dan etika dalam menjana pembentukan generasi madani turut diketengahkan. Secara keseluruhannya, akhlak dan etika adalah antara perkara yang perlu diberi penekanan untuk melahirkan individu yang mempunyai tahap profesional yang cemerlang sesuai dengan kerjaya yang diceburi.