Kemurungan Dalam Kalangan Penghuni Rumah Anak Yatim Di Daerah Kota Bharu, Kelantan - Ramli, Jamaludin; Yahaya, Azizi; Yahaya, Noordin; Md Lazim, Siti Zainab (2010)
Kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti masalah kemurungan dalam kalangan penghuni rumah anak yatim. Kajian ini dijalankan di tiga buah rumah anak yatim di daerah Kota Bharu, Kelantan. Rumah anak yatim yang terlibat ialah Rumah Anak Yatim Darul Aitam (Putera), Rumah Anak Yatim Darul Aitam (Puteri) dan Yayasan Kebajikan Anak-Anak Yatim Kelantan (Rumah Putera Dan Puteri Harapan). Bilangan responden yang terlibat adalah seramai 180 orang anak-anak yatim yang tinggal di rumah anak yatim tersebut. Kajian yang berbentuk deskriptif ini menggunakan borang Beck Depression Inventory (BDI) yang mengandungi 20 item sebagai instrumen kajian. Kebolehpercayaan item dalam borang soal selidik mencatatkan nilai Alfa Cronbach 0.731. Data diproses menggunakan perisian Statistical Package for Social Science Version 15 (SPSS V15). Dapatan menunjukkan tahap kemurungan secara keseluruhan dalam kalangan anak-anak yatim berada pada tahap ringan. Hasil dapatan juga menunjukkan terdapat perbezaan tahap kemurungan yang signifikan mengikut jantina (p = 0.000 < ? = 0.05). Selain itu, hasil analisis menunjukkan tidak terdapat perbezaan tahap kemurungan yang signifikan mengikut umur (p = 0.349 > ? = 0.05). Beberapa cadangan telah dikemukakan bagi mengurangkan tahap kemurungan dalam kalangan anak yatim.