Penghasilan dan penilaian video dokumentari pendidikan bagi subjek audit dan penyiasatan (P512) di Politeknik Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, Jitra, Kedah - Khalid, Mohd Saiful Nizam (2003)
Kajian ini dijalankan adalah untuk meninjau penggunaan video dokumentari pendidikan dalam bentuk CD-ROM bagi subjek Audit Dan Penyiasatan (P5 l 2) bertajuk Pengauditan Syarikat lnduk dan Subsidiari oleh pensyarah sebagai alat bahan bantu mengajar yang boleh membantu pensyarah dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Responden kajian terdiri daripada pelajar di peringkat diploma yang sedang mengikuti mata pelajaran P512 Audit dan Penyiasatan di Politeknik Sultan Mu'adzam Shah, Jitra, Kedah Darul Aman. Seramai 35 orang pelajar Diploma Akauntansi telah dipilih. Penyelidik telah mengikuti satu sesi pengkuliahan kursus ini bersama responden. Kajian direkabentuk menggunakan kaedah tinjauan yang berbentuk deskriptif melalui kaedah instrumentasi borang soal selidik. Penganalisaan data adalah menggunakan perisian Statistical Package for Social Science (SPSS) versi I 1.0. Data dianalisis bagi mendapatkan peratusan dan min bagi setiap soalan. Dapatan kajian adalah positif lni menunjukkan semua responden bersetuju bahawa video yang digunakan oleh pensyarah dalam mata pelajaran P512 Audit dan Penyiasatan adalah baik dan mampu meningkatkan prestasi akademik pelajar