Penghasilan dan penilaian modul pembelajaran kendiri pelepasan diri dan rebet cukai: satu kajian kes - Md. Zahari @ Che Hussin, Noorafzarini (2003)
K a j i a n ini d i j a l a n k a n untuk m e n g h a s i l k a n dan menilai Modul Pembelajaran Kendiri (MPK) Pelepasan Diri dan Rebet Cukai. Topik Pelepasan Diri dan Rebet Cukai adalah salah satu t o p i k y a n g dibincangkan d a l am mata p e l a j a r a n P 4 1 9 Pencukaian Malaysia 1. M P K yang dibina a d a l a h b e r b e n t u k modul bercetak. Objektif k a j i a n ini adalah u n t u k melihat keberkesanan penggunaan M P K d a l am proses p e m b e l a j a r a n di p o l i t e k n i k dan p e m b e l a j a r a n kendiri. Selain itu, k a j i a n ini j u g a melihat kesan teknik membaca SQ3R kepada prestasi pelajar. Kajian y a n g d i j a l a n k a n ini berbentuk e k s p e r i m e n dan m e n g g u n a k a n pendekatan tinjauan dengan m e l i b a t k a n 76 orang p e l a j a r semester lima Diploma Akauntansi Politeknik Ungku Omar (PUO). Penganalisisan data d i l a k u k a n dengan m e n g g u n a k a n pakej p e r i s i a n SPSS (Statistical Packages for Social Sciences ) versi 11.0. Dapatan k a j i a n ini m e n u n j u k k a n M P K y a n g dihasilkan mempunyai k e b e r k e s a n a n yang tinggi untuk membantu proses p e m b e l a j a r a n di politeknik. Hasil k a j i a n ini j u g a membuktikan bahawa penggunaan M P K y a n g dihasilkan b e r k e s a n untuk digunakan d a l am p e m b e l a j a r a n kendiri. Selain itu, t e k n i k membaca SQ3R yang d i t e r a p k a n d a l am M P K t e l a h memberi peningkatan kepada prestasi pelajar. Beberapa cadangan dikemukakan bagi menyatakan bagaimana M P K dapat dilaksanakan dengan lebih e f e k t i f d a l am usaha membantu p r o s e s p e m b e l a j a r a n kendiri pelajar