Ke arah memahami budaya pembelajaran pelajar-pelajar bumiputera yang mengikuti kursus kejuruteraan di KUiTTHO - Ankus, Tayie (2001)
Kekurangan graduan B u m i p u t e r a memperolehi kepujian kelas pertama p a d a masa kini m e n u n j u k k a n keadaan y a n g kritikal. Ramai pihak berpendapat bahawa k e a d a a n ini b e r p u n c a daripada s i k a p d a n budaya p e m b e l a j a r a n p e l a j a r Bumiputera sendiri. P e l a j a r b u m i p u t e r a dikatakan m a l a s d a n ini menjadi punca kegagalan mereka untuk m e n d a p a t k e p u t u s a n y a n g baik. B e r i k u t a n daripada isu tersebut, k a j i a n ini b e r t u j u a n u n t u k memahami budaya p e m b e l a j a r a n di kalangan p e l a j a r - p e l a j a r B u m i p u t e r a y a n g mengikuti kursus k e j u r u t e r a a n di KUiTTHO. D a l am k a j i a n ini, b u d a y a p e m b e l a j a r a n p e l a j a r - p e l a j a r B u m i p u t e r a dilihat dari empat dimensi iaitu p e r s e d i a a n mental p e l a j a r s e b e l um menghadiri kelas, persediaan fizikal p e l a j a r s e b e l um menghadiri kelas, interaksi p e l a j a r s e m a s a d a l am kelas d a n tindakan susulan p e l a j a r selepas kelas. I n s t r u m e n k a j i a n a d a l a h menggunakan soal selidik yang d i b i n a sendiri o l e h pengkaji. D a p a t a n k a j i a n m e n u n j u k k a n persediaan mental d a n fizikal p e l a j a r s e b e l um menghadiri kelas, interaksi p e l a j a r semasa kelas d a n t i n d a k a n susulan p e l a j a r s e l e p a s k e l a s a d a l a h sederhana.