Keberkesanan penggunaan on-line forum bagi tujuan pengajaran dan pembelajaran untuk subjek teknikal di kalangan pelajar diploma kejuruteraan awam (Teknologi) KUiTTHO - Ab Rahim, Nor Hayati (2003)
Kewujudan pengaruh teknologi maklumat (InformationTechnology) kini menjadi pemangkin kepada perkembangan maklumat d a l am a p a j u a bidang. C o n t o h n y a d a l am b i d a n g pendidikan, pemiagaan, perundangan, p e n g u r u s a n dan sebagainya. D a l am dunia pendidikan, pengaruh teknologi maklumat dapat d i p e r k e m b a n g k a n lagi dengan peningkatan d a l am t a h a p p e n c a p a i a n p e l a j a r melalui p e n g u n a a n teknologi b e r b a n d i n g dengan p e n d e k a t a n p e n d i d i k a n y a n g l a m a . T u j u a n k a j i a n ini d i j a l a n k a n untuk memastikan sejauhmanakah p e n g g u n a a n on-line forum d a l am pengajaran d a n p e m b e l a j a r a n bagi subjek teknikal di k a l a n g a n p e l a j a r K o l e j Universiti Teknologi T u n H u s s e i n Onn (KUiTHHO). K a j i a n d i j a l a n k a n terhadap s u b j e k M e k a n i k Bahan Dan Struktur bagi p e l a j a r D i p l o m a K e j u r u t e r a a n Awam ( T e k n o l o g i ) di semester 3. Seramai 60 orang p e l a j a r d i p i l ih sebagai r e s p o n d e n untuk k a j i a n ini. Bagi melaksanakannya, pengkaji t e l a h m e m i l i h aplikasi Internet Classroom Assistant (ICA-Nicenet) sebagai f o k u s k a j i a n p e n g g u n a a n 'on-line forum' d a l am p e n g a j a r a n d a n p e m b e l a j a r a n bagi s u b j e k t e k n i k a l . A n t a r a i n s t r u m e n k a j i a n y a n g d i g u n a k a n oleh p e n g k a j i bagi m e n j a l a n k a n k a j i a n a d a l a h melalui soal selidik, t e m u b u a l , p e m e r h a t i a n dan analisis kandungan. Selain itu, p e r i s i a n Statistical P a c k a g e For Social Science ( S P S S ) m e n g g u n a k a n skor m i n d a n nilai peratus. D a r i p a d a k a j i a n m e n u n j u k k a n para pelajar b e r s e t u j u d e n g a n p e r l a k s a n a a n p e m b e l a j a r a n s u b j e k teknikal menerusi ICA-Nicenet. Ini m e r u p a k a n basic platform p a d a K U i T T H O u n t u k m e m p e r t i n g k a t k a n lagi p e n g a j a r a n dan p e m b e l a j a r a n .