Sistem kawalan banjir dengan menggunakan mikropengawal - Ali Munir, Handy (2004)
Projek ini bertujuan membangunkan sistem kawalan bencana banjir dengan menggunakan mikropengawal. Sistem terdiri daripada satu mikropengawal, tiga sensors penampung, dua injap, satu motor pam air dan siren. Sistem ini membolehkan air banjir dialihkan ke dua aliran altematif dengan menggunakan dua injap. Motor pam air diaktifkan jika paras air mencapai paras yang ditetapkan. Siren berbunyi jika terjadi keadaan kritikal apabila kedua-dua aliran altematif adalah penuh dan sistem tidak dapat menampung air banjir. Amaran ini membolehkan orang ramai mengambil tindakan menyelamat nyawa dan harta benda. Mikropengawal membolehkan sistem beroperasi secara automatik tanpa komputer dan tenaga manusia. Sensors penampung adalah input kepada sistem untuk mengaktifkan output iaitu motor pam air, injap dan siren. Analisis pengaliran air dibuat untuk menentukan masa dan isipadu air melalui sistem. Cadangan untuk meningkatkan keupayaan sistem adalah penggunaan sensors ultrasonik bagi paras air dan amaran perkhidmatan pesanan ringkas (Short Message Service, SMS) untuk pemantauan paras air yang berterusanjika perlu.