Kajian tahap kebisingan terhadap keselesaan pelajar KUiTTHO di dalam bilik kuliah - Hasan, Azman; Hashim, Ismail; Lamri, Mohd Fadly (2001)
Kajian tahap kebisingan terhadap keselesaan pelajar KUiITHO di dalam bilik kuliah adalah melibatkan perincian kesinarnbungan terhadap pengajaran dan pembelajaran yang dijalankan. Dengan mengambilkirajantina, kursus pengajian yang diikuti serta institusi terdahulu, didapati bahawa gangguan kebisingan di bilik-bilik kuliah KUiTTHO adalah pada tahap normal dan tidak memberikan kesan besar terhadap kesihatan dan keselesaan di bilik kuliah iaitu pada kadar 80% bersetuju terhadap soalansoalan kajian serta pada j ulat kebisingan yang tidak melampau, kesesuaian percakapan 500-2000 kHz, 25-30NR, sekitar 35dB-60dB menurut piawaian CIBSE GUIDE dengan pengukur 'Sound Meter Level Model 1800'.