Modul penghasilan " Painting" sebagai memenuhi hobi dan kerjaya sampingan - Mohamad, Maria (2002)
Pengajaran berpandukan modul pembelajaran bukanlah satu bentuk pembelajaran yang baru. Sesuai dengan perubahan masa, kuliah pada hari ini telah mengalami perubahan dan ia bukan lagi bentuk pengajaran yang kaku dan pasif. Berbagai kajian telah dilakukan untuk memperbaiki pembelajaran bermodul agar ianya bermanfaat dan input yang semaksimum akan diperolehi. Dalam Projek SaIjana ini, satu modul pembalajaran melukis telah dibina bagi membantu pengguna terutama kaum wanita yang berminat untuk melukis menerokai 'rahsia' bagaimana sesebuah lukisan bersumberkan bahan bercetak boleh dilukis. Modul berbentuk buku dan cakera video ini direka khas bagi mempermudahkan pengguna mengikuti aktiviti 1 hingga 4 berserta lampiran teknik-teknik melukis yang disertakan. Daripada pelaksanaan aktivi ini, diharap satu paradigm a baru tentang dunia lukisan dapat diterapkan bahawa setiap individu mampumenghasilkan lukisan sendiri sekiranya mereka didedahkan ten tang 'Rahsia Melukis'.