Kajian keperluan kecerdasan emosi guru pelatih program ijazah sarjana muda perguruan di Institut Pendidikan Guru Malaysia - Jemali, Mohd Ali (2019)
Kecerdasan emosi adalah kemampuan seseorang untuk menerima, menilai, mengelola serta mengawal emosi dirinya dan orang lain disekitarnya. Kecerdasan emosi yang tinggi boleh membentuk individu yang berjaya dan cemerlang dalam hubungan interpersonal dan intrapersonal. Sebaliknya kekurangan kecerdasan emosi membentuk individu yang cepat stress, mudah membuat andaian, bermotivasi rendah, menyalahkan orang lain dan cepat tersinggung. Justeru, latihan perguruan sepatutnya melahirkan guru pelatih dengan kecerdasan emosi yang tinggi di IPGM sewaktu dalam latihan sebelum tamat pengajian. Kajian ini mengkhususkan kepada cadangan Kerangka Kecerdasan Emosi IPGM berdasarkan latihan (pedagogi, amali, teknologi dan kurikulum). Sampel kajian ini terdiri daripada 58 orang pensyarah dan 272 orang guru pelatih opsyen Reka Bentuk dan Teknologi di seluruh negara mengikut zon negeri iaitu Zon Selatan, Zon Tengah, Zon Utara, Zon Pantai Timur dan Zon Malaysia Timur menggunakan teknik persampelan bertujuan. Dua set soal selidik telah digunakan dalam kajian ini iaitu set 1 untuk mendapatkan persepsi guru pelatih dan set 2 adalah untuk mendapatkan persepsi pensyarah IPGM. Analisis kajian rintis mendapati nilai Cronbach Alpa soal selidik adalah 0.982. Data dikumpulkan melalui soal selidik skala 5 Likert. Penyelidik menggunakan perisian SPSS version 19 untuk analisis statistik deskriptif iaitu min dan sisihan piawai. Statistik inferensi regresi pelbagai digunakan untuk mendapatkan hubungan di antara pemboleh ubah-pemboleh ubah. Penyelidik juga menggunakan perisian AMOS version 19 untuk menganalisis data laluan dan pemboleh ubah terpilih pada aras signifikan p<0.05. Dapatan kajian menunjukkan dalam aspek kecerdasan emosi, elemen pengurusan diri, kesedaran diri, kesedaran sosial dan kemahiran sosial adalah elemen yang diperlukan berdasarkan persepsi guru pelatih dan pensyarah. Hasil analisis regrasi pelbagai menunjukkan terdapat sumbangan beberapa pemboleh ubah bebas terhadap pemboleh ubah bersandar yang difokuskan. Keputusan analisis laluan juga membuktikan bahawa aspek latihan (pedagogi, teknologi dan kurikulum) menunjukkan sumbangan secara langsung dan tidak langsung terhadap kecerdasan emosi. Kajian turut mendapati tidak terdapat hubungan yang signifikan antara elemen amali terhadap kecerdasan emosi. Kajian ini memberi implikasi kepada pihak terlibat di institusi pendidikan guru agar memberi perhatian sewajarnya terhadap elemen yang menjadi teras kepada kecerdasan emosi. Akhirnya, daripada dapatan analisis, cadangan Kerangka Kecerdasan Emosi telah dapat dibangunkan berasaskan latihan yang terdiri daripada elemen pedagogi, teknologi dan kurikulum.