Penagih dadah dan orang kena pengawasan - Sadiron, Nazira; Kamaluddin, Mohammad Rahim; Che Mohd Nasir, Norruzeyati (UUM Press, 2022)
Masyarakat moden kini sedang berdepan dengan pelbagai masalah sosial yang memerlukan perhatian daripada pihak kerajaan dan juga Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO). Salah satu masalah sosial yang dihadapi oleh masyarakat moden ialah isu marginalisasi dan penyisihan sosial (social exclusion) kumpulan atau komuniti tertentu. Isu ini dapat memberikan impak yang negatif dan kemudaratan dari segi kualiti hidup, keterlibatan dalam ekonomi dan sosial negara serta kesihatan mental individu yang menjadi mangsa penyisihan sosial (Duchak, 2014). Dalam hal ini, penagih dadah tergolong sebagai kumpulan marginal dan disisihkan secara sosial. Mereka sering berhadapan dengan pelbagai bentuk pelabelan negatif dan stigma daripada masyarakat termasuk ahli keluarga sendiri. Kesan stigma dan pelabelan negatif ini menjadikan mereka sukar untuk berintegrasi dalam masyarakat umum selepas dibebaskan dari institusi pemulihan dan ini menjadi satu faktor risiko kepada tingkah laku penagihan semula (relaps).