Isu marginalisasi dan program peningkatan kesejahteraan ibu tunggal - Ahmad, Noor Azizah; Ibrahim, Nabisah (UUM Press, 2022)
Ibu tunggal merupakan salah satu golongan sasaran yang diberikan tumpuan dalam penyaluran khidmat sosial bukan sahaja oleh pelbagai agensi kerajaan malahan turut dilakukan oleh pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO). Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) melalui Pelan Tindakan Pemerkasaan Ibu Tunggal 2015-2020 menjelaskan bahawa ibu tunggal terdiri daripada mereka yang menjadi Ketua Isi Rumah (KIR) berdasarkan parameter berikut: (i) berada dalam kategori seperti balu, bercerai atau berpisah tetap dan mempunyai anak yang belum berkahwin dalam isi rumah tersebut; (ii) mempunyai suami yang tidak sihat dan tiada kemampuan untuk bekerja dan mempunyai anak yang belum berkahwin dalam isi rumah tersebut; dan (iii) belum berkahwin tetapi mempunyai anak seperti anak angkat dan anak tidak sah taraf.