Pemilihan kerjaya dalam seni reka fesyen satu tinjauan - Ab. Karim, Azhani Hasibah (2003)
Penyelidika n ini merupaka n satu tinjauan mengena i pemiliha n kerjay a dalam bidan g Seni Rek a Fesyen. Aspek-aspe k dalam penyelidika n ini meliputi latarbelakan g responden , pengetahua n mengena i kerjay a dalam Seni Rek a Fesyen, faklor pemiliha n bidan g Seni Rek a Fesyen, pemiliha n bidan g Seni Rek a Fesye n sebaga i kerjay a aka n datan g da n keberkesana n penyebara n makluma t baha n promosi yan g dibangunkan . Penyelidika n ini dilaksanaka n di Politekni k Joho r Bahru , Joho r Darul Takzim. Serama i 4 0 oran g pelaja r daripad a 6 4 oran g pelaja r semeste r 6 Diploma Seni Rek a Fesye n ini telah dipilih secar a rawa k sebaga i responden . Segal a makluma t berkaitan denga n penyelidika n diperolehi melalu i soal selidik da n baha n promosi dalam bentu k risalah da n caker a padat, yan g diedarka n kepad a responden . Analisis daripad a makluma t dalam penyelidika n ini kemudianny a dilakuka n dalam bentu k kekerapan , peratusa n da n purat a m i n denga n menggunaka n SPS S (Statistical Process For Socia l Science ) 11.00. Hasil daripad a penyelidika n ini mendapat i bahaw a pengetahua n yan g luas mengena i bidan g Seni Rek a Fesye n dapa t mempelbagaika n lagi pilihan kerjay a dalam bidan g ini.