Menyusuri khazanah warisan budaya: Kuda Kepang antara kesenian dan kepatuhan syariah - Zainol, Nur Zainatul Nadra; Siti Marpuah, Siti Marpuah; Fuad, N.; Abdul Khalim, Mustapahayuddin; Mohammad, Che Adenan (Penerbit UTHM, 2022)
Kuda Kepang merupakan warisan kesenian yang terkenal di negeri Johor. Menurut sejarah, kesenian Kuda Kepang berasal daripada Tanah Jawa, Indonesia yang dibawa ke Tanah Melayu pada abad ke 15. Keseniaan Kuda Kepang telah berkembang menjadi suatu warisan budaya yang masih diamalkan sebagai persembahan dalam upacara perkahwinan dan majlis keraian. Pada tahun 2009, Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Johor telah mengeluarkan keputusan berkaitan pengharaman persembahan dan dramatari Kuda Kepang berikutan berdapat unsur yang menyalahi aspek akidah, syariah dan akhlak. Justeru, artikel ini pertujuan untuk menyelusuri khazanah warisan Kuda Kepang dan penelitian aspek mistik, khurafat dan syirik yang terdapat dapat persembahan Kuda Kepang di negeri Johor. Kajian ini berbentuk kualitatif yang menggunakan analisis dokumen sebagai kaedah pengumpulan data. Manakala dapatan akan dianalisis menggunakan kaedah tematik. Hasil kajian menunjukkan wujud elemen mistik, khurafat dan syirik dalam persembahanan Kuda Kepang Mabuk (KKM) yang diamalkan oleh kumpulan kesenian Kuda Kepang di negeri Johor. Amalan ini bercanggah dengan Akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah dan aspek Fiqh Mazhab Syafie.