Common problems encountered by Malaysian dredging stakeholders, the recommendation and relation to the environment - Manap, Norpadzlihatun (2008)
Kajian deskripsi ini dijalankan untuk mengenalpasti masalah yang dihadapi oleh pihak yang terlibat didalam sesebuah projek pengerukan di Malaysia serta cadangan mereka dalam menyelesaikan masalah berdasarkan pengalaman masing-masing. Sesi temubual telah dilaksanakan dengan pengurus pelabuhan, wakil kerajaan, kontraktor pengerukan, environmentalis dan ketua kampung. Hasil daripada sesi temubual tersebut, masalah kebiasaan yang dihadapi adalah pencerobohan tanah rezab, kadar gantirugi yang tinggi, kekurangan pengalaman dalam operasi pengerukan, aduan orang aw am yang tidak berasas, pengawalan keija subkontraktor, pemilihan kapal korek yang bersesuaian, kepupusan hidupan laut serta kekurangan punca pendapatan nelayan. Beberapa cadangan telah dikemukakan berdasarkan pengalaman pihak yang terlibat serta berdasarkan kajian literatur yang telah dijalankan. Antaranya adalah; melaksanakan komunikasi matrix, membentuk organisasi pengerukan dengan mengambil contoh organisasi di Eropah, mengadakan jurnal pengerukan khusus untuk projek pengerukan di Malaysia serta mengikut garispandu Eropah.