Pembangunan sistem pengesan pada landasan mesin larik semasa operasi bebenang automatik - Rubani, Siti Nur Kamariah; Mansor, Ahmad Fadzli; Zakaria, Arihasnida Ariffin Normah; Hamzah, Norhasyimah (Penerbit UTHM, 2021)
Kajian ini bertujuan untuk membangunkan sistem pengesan pada landasan mesin larik semasa operasi bebenang automatik. Model ADDIE dipilih sebagai panduan reka bentuk pembangunan produk. Instrumen yang digunakan adalah senarai semak bagi mendapatkan pengesahan pakar berkaitan kesesuaian dan kebolehfungsian produk. Seramai tiga orang pakar yang berpengalaman dalam bidang pemesinan am di Fakulti Pendidikan Teknikal dan Vokasional (UTHM) dipilih bagi menilai kebolehfungsian produk. Hasil dapatan kajian menunjukan bahawa ketiga-tiga pakar bersetuju bahawa produk memenuhi sesuai untuk digunakan. Hasil pengujian alat menunjukkan sistem pengesan pada landasan mesin larik konsisten dari aspek masa dan pemotongan.