Pembangunan pemegang bahan kerja berbentuk silinder untuk menghasilkan gear bagi mesin kisar jenis tegak - Rubani, Siti Nur Kamariah; Neko, Kenerthdick; Hamzah, Norhasyimah; Ariffin, Arihasnida; Zakaria, Normah (Penerbit UTHM, 2021)
Kajian ini bertujuan untuk membangunakan alat pemegang bahan kerja berbentuk silinder untuk menghasilkan gear. Model ADDIE dipilih sebagai panduan reka bentuk pembangunan produk. Instrumen yang digunakan adalah borang soal selidik bagi mendapatkan pengesahan pakar berkaitan kesesuaian produk. Seramai tiga orang pakar yang berpengalaman dalam bidang pemesinan am di Fakulti Pendidikan Teknikal dan Vokasional (UTHM) dipilih bagi menilai kebolehfungsian produk. Hasil dapatan kajian menunjukan bahawa ketiga-tiga pakar bersetuju bahawa produk memenuhi ciri-ciri keselamatan dan sesuai untuk digunakan sebagai pemegang bahan berbentuk silinder semasa membuat gear di mesin kisar.