Aplikasi pengurusan Dobi Berkat - Yusoff, Siti Afiqah; Aman, Hannani (Penerbit UTHM, 2021)
Aplikasi Pengurusan Dobi Berkat ini dibangunkan khas untuk membantu sistem pengurusan Dobi Berkat. Dobi Berkat yang terletak di Kelang Lama, Kulim adalah sebuah perniagaan yang menawarkan perkhidmatan dobi bagi kawasan sekitar. Aplikasi ini dibangunkan atas sistem perisian Android. Fungsi utama bagi aplikasi ini ialah membenarkan pelanggan membuat tempahan serta memudahkan pekerja menguruskan tempahan tersebut. Fungsi ini bertujuan untuk menambahbaik sistem sedia ada yang digunakan dalam pengurusan Dobi Berkat ini iaitu sistem fail secara manual. Bagi membangunkan aplikasi yang berkualiti serta menepati keperluan pengguna, model perisian prototaip telah digunakan didalam projek ini. Terdapat lima fasa didalam model prototaip ini iaitu fasa perancangan, analisis, reka bentuk, implementasi dan pengujian serta mempunyai dua kali iterasi bagi fasa analisis, reka bentuk dan implementasi untuk menghasilkan sebuah prototaip yang berkualiti. Beberapa dokumen serta rajah yang digambarkan telah menjadi hasil bagi setiap fasa didalam projek ini. Perisian Android Studio digunakan sebagai platform untuk menulis kod dan bahasa pengaturcaraan yang digunakan ialah Kotlin serta SQLite Database digunakan sebagai pangkalan data bagi penyimpanan maklumat. Secara umumnya, pembangunan aplikasi ini sudah tentu mampu memudahkan urusan pekerja dan pelanggan untuk membuat tempahan secara atas talian serta memudahkan pemilik bagi memantau aktiviti perniagaan.