Pembangunan elemen kemahiran hijau dalam pengajaran dan pembelajaran (PdP) bagi pensyarah kolej vokasional - Mohd Zubir, Muhammad Zulfadly (2021)
Kemahiran hijau (Green Skill) merupakan satu kemahiran berasaskan kepandaian dan kecekapan yang menjadi aset kepada setiap individu sebelum menerokai semua bidang pekerjaan ke arah pembangunan yang mampan. Kajian kualitatif ini menggunakan kaedah penerokaan sebagai reka bentuk kajian yang bertujuan untuk membangunkan elemen kemahiran hijau dalam pengajaran dan pembelajaran (PdP) bagi pensyarah kolej vokasional. Pada fasa pertama iaitu fasa pembangunan, pengkaji telah menjalankan temu bual bersama tiga (3) orang pensyarah yang mempunyai kepakaran di dalam bidang PdP dan Teknologi Pembinaan. Selepas melaksanakan protokol temu bual maklumat telah ditemakan melalui analisis tematik dan seterusnya telah dianalisis melalui analisis matrik bersama semakan literatur sistematik bagi mendapatkan persamaan dan perbezaan maklumat. Pada fasa kedua iaitu fasa pengesahan, seramai lima (5) orang pakar telah membuat pengesahan terhadap format dan kandungan itemitem