Tahap penyertaan dan pendayaupayaan psikologi: menjelaskan hubungan menerusi organisasi berasaskan komuniti - Ani, Fauziah; Damin, Zahrul Akmal; Jaes, Lutfan; Halim, Harliana; Kamri, Khairol Anuar; Ismail, Fadillah; Tohar, Azhani; Razali, Asbah (Institut Sosial Malaysia, 2018)
Pendayaupayaan psikologi dalam kajian ini merupakan perubahan yang positif kepada dimensi psikologi ahli-ahli PWPK seperti efikasi diri, kebanggaan diri dan tingkahlaku proaktif yang diperolehi setelah menyertai Organisasi Berasaskan Komuniti (OBK).Atas alasan ini kajian ini dilakukan bagi menentukan hubungan antara tahap penyertaan(pembuatan keputusan, perlaksanaan dan penerimaan faedah dengan pendayaupayaan psikologi dalaman ahli PWPK di Johor. Seramai 366 ahli daripada 60 kumpulan PWPK telah dipilih dengan menggunakan kaedah persampelan kelompok pelbagai peringkat (cluster multistages sampling) sebagai responden kajian ini. Maklumat kajian dikumpulkan dengan menggunakan soal selidik dan dianalisis menggunakan Pearson product moment correlation SPSS. Dapatan kajian menunjukkan ketiga-tiga tahap penyertaan mempunyai hubungan yang positif dengan pendayaupayaan psikologi. Justeru itu, bagi memastikan PWPK berfungsi sebagai medium pendayaupayaan, maka tahap penyertaan aktif perlu diperluaskan lagi.