Aplikasi EDM die sinking dengan menggunakan platform android - Ismail, Mohd Erfy; Ismail, Irwan Mahazir (Penerbit UTHM, 2017)
Perkembangan Teknologi Maklumat yang pesat pada hari ini telah memberi satu nafas baru kepada penggunaan teknologi dalam bidang pendidikan. Perubahan gaya pembelajaran yang bermula daripada pembelajaran jarak jauh (d-learning) sehingga ke pembelajaran mobile (m-learning). Perubahan gaya pembelajaran ini selari dengan penggunaan elemen multimedia seperti teks, grafik dan video dalam aplikasi android. Kajian ini bertujuan membangunkan sebuah aplikasi EDM Die Sinking dengan menggunakan platform android yang berasaskan teori pengajaran pembelajaran dan reka bentuk yang bersesuaian bagi tajuk EDM Die Sinking yang berpandukan sukatan pelajaran kursus Kemahiran Pemesinan 2. Sampel kajian ini melibatkan seramai 30 responden yang terdiri daripada pelajar Pemesinan Am tahun 4. Instrumen yang digunakan berbentuk borang soal selidik untuk mendapatkan maklumat. Data yang diperolehi di kumpul dan dianalisis secara deskriptif menggunakan perisian SPSS (Statistical Package for The Sosial Sciences) versi 24. Hasil kajian mendapati bahawa penggunaan aplikasi EDM Die Sinking ternyata membantu pembelajaran pelajar sewaktu menggunakan EDM Die Sinking.