Video pembelajaran animasi atas talian bagi teknologi pemesinan - Ismail, Irwan Mahazir; Ismail, Mohd Erfy (Penerbit UTHM, 2017)
Pembelajaran atas talian merupakan salah satu medium pembelajaran yang perlu diinovasikan dalam kaedah penyampaian maklumat kepada pelajar. Kajian ini melaporkan tentang pembangunan video pembelajaran atas talian bagi kursus Teknologi Pemesinan. bagi meningkatkan minat pelajar Pendidikan Teknik dan Vokasional (PTV) dalam proses P&P. Reka bentuk kajian ini adalah membangunkan produk iaitu pembangunan video pembelajaran berdasarkan model PIE. Metodologi pembangunan objek pembelajaran melibatkan fasa Perancangan, Perlaksanaan dan penilaian. Kajian ini adalah berdasarkan pembangunan produk berdasarkan pengesahan pakar bagi membangunan dan menilai produk. Kajian ini dibangunkan berdasarkan pengesahan pakar bagi menilai pembangunan video. Instrumen penilaian objek pembelajaran ini dibangunkan bagi menilai elemen multimedia yang terdiri dari aspek teks, audio, animasi, grafik dan isi kandungan pengajaran dan pembelajaran. Dapatan kajian menunjukkan persembahan keseluruhan video pembelajaran yang menggunakan website (wix.com) ini adalah sesuai dan menarik untuk P&P bagi kursus Teknologi Pemesinan.