Pembangunan aplikasi android pembelajaran reka bentuk grafik digital - Hamzah, Norhasyimah; Zulkiflee, Siti Nadiah; Rubani, Siti Nur Kamariah; Ariffin, Arihasnida; Subramaniam, Tamil Selvan (Penerbit UTHM, 2017)
Pembelajaran kendiri menjadi salah satu pembelajaran yang diminati oleh golongan pelajar di universiti. Salah satu pembelajaran kendiri adalah melalui Mobile Learning (M-Learning). MLearning lebih bersifat kepada pembelajaran kendiri yang menggunakan alat mudah alih seperti telefon bimbit, personal assistant (PDA), Palm Talk dan lain-lain. Tujuan kajian adalah untuk membangunkan aplikasi android pembelajaran Reka Bentuk Grafik Digital dan menilai kebolehfungsian aplikasi android pembelajaran Reka Bnetuk Grafik Digital daripada aspek reka bentuk informasi, antaramuka dan interaksi. Model ASSURE dijadikan panduan dalam membangunkan aplikasi android ini dimana model ASSURE mempunyai enam komponen. Aplikasi ini dibina dengan menggunakan perisian Adobe Flash, Adobe Photoshop dan Camtasia Studio 8. Pengujian dan penilaian telah dilakukan terhadap tiga orang pakar yang berkemahiran dalam biang Rek Bentuk Grafik Digital dan Multimedia Kreatif. Selain daripada itu, seramai tiga puluh orang responden yang terdiri daripada pelajar Fakulti Pendidikan Teknikal dan Vokasional (FPTV), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), (program Multimedia Kreatif) telah mengambil bahagian dalam proses penilaian kepuasan pengguna. Secara kesimpulannya, kajian ini dapat menyokong pelajar yang inginkan pembelajaran secara kendiri melalui aplikasi android.