Aplikasi pembelajaran haiwan menggunakan teknik visualisasi - Mahari, Syafiqah Mardhiah; Md Fudzee, Mohd Farhan; Ismail, Mohd Norasri; Ismail, Azizan; Mahdin, Hairulnizam; Jofri, Muhamad Hanif (Penerbit UTHM, 2020)
Pada masa kini, aplikasi mudah alih semakin mendapat perhatian dan populariti. Namun begitu, kandungan aplikasi pembelajaran yang dibangunkan oleh pembangun tempatan masih kurang. Oleh itu, Aplikasi Pembelajaran Haiwan Menggunakan Teknik Visualisasi untuk platform mudah alih ini dibangunkan. Aplikasi ini bertujuan untuk membenarkan kanak-kanak bermain sambil belajar menggunakan telefon mudah alih. Ini akan dapat menyelesaikan masalah kekurangan aplikasi pembelajaran di platform mudah alih. Aplikasi ini dibangunkan menggunakan model ADDIE sebagai metodologi pembangunan disebabkan ianya bersesuaian dengan konsep pembelajaran yang digunakan di dalam aplikasi ini. Model ini melibatkan 5 fasa iaitu fasa analisis, fasa reka bentuk, fasa pembangunan, fasa implementasi dan fasa penilaian. Aplikasi ini telah diuji oleh beberapa pengguna sasaran yang dipilih secara rawak. Berdasarkan pengujian, semua responden bersetuju setuju bahawa aplikasi telah berfungsi dengan baik dan memenuhi objektif pembangunan aplikasi. Kesimpulannya, matlamat projek bagi mereka bentuk kandungan sebuah aplikasi pembelajaran haiwan yang diberi nama Animalia dengan menggunakan teknik visualisasi dalam platform mudah alih adalah berjaya.