Aplikasi asas bolasepak untuk kanak-kanak bagi pelantar android - Kamal Rosli, Mohammad Sallehudin; Md Fudzee, Mohd Farhan; Ismail, Mohd Norasri; Ismail, Azizan; Ramli, Azizul Azhar; Kassim, Shahreen; Jofri, Muhamad Hanif (Penerbit UTHM, 2020)
Bolasepak merupakan antara sukan yang paling popular di Malaysia dan di seluruh dunia. Kanak-kanak juga tidak terkecuali meminati bolasepak. Selain itu kanak-kanak juga amat tertarik dengan aplikasi permainan di telefon pintar. Namun begitu, aplikasi yang mengajar kanak-kanak bermain bola sepak masih kurang dibangunkan di Malaysia. Oleh yang demikian, aplikasi ini dibangunkan. Aplikasi Asas Bolasepak Untuk Kanak-kanak Bagi Pelantar Android merupakan satu sistem berasaskan telefon pintar Android yang berfungsi sebagai alternatif kepada pembelajaran bermain bolasepak. Objektif pembangunan aplikasi ini adalah untuk mendidik kanak-kanak tentang cara-cara bermain bolasepak dengan betul. Model ADDIE diimplementasikan sebagai metodologi pembangunan aplikasi ini. Keputusan daripada pengujian terhadap pengguna sasaran menunjukkan 80% responden bersetuju aplikasi ini membantu meningkatkan pemahaman mereka tentang asas sukan bolasepak. Kesimpulannya, aplikasi ini telah berjaya mencapai objektif pembangunan serta berjaya memenuhi kehendak pengguna sasaran.