Sistem pengurusan penghuni Kolej Kediaman Tun Dr Ismail - Othman, Nur Shahida; Ibrahim, Rosziati; Jamel, Sapiee (Penerbit UTHM, 2020)
Sistem Pengurusan Penghuni Kolej Kediaman Tun Dr Ismail merupakan sistem dalam talian yang berasaskan web. Pihak kolej kediaman sentiasa mendapat permohonan untuk penempatan pelajar bagi sesi pengajian baharu. Sistem in dapat membantu pihak kolej meluluskan permohonan dengan kadar yang cepat dan efisien. Di dalam pembinaan sistem ini, lima fasa telah digunakan iaitu fasa perancangan, fasa analisa, fasa rekabentuk, fasa pembangunan dan fasa penyelenggaraan. Sistem ini mempunyai beberapa modul iaitu modul pendaftaran, modul log masuk, modul permohonan, modul kemaskini maklumat dan modul jana laporan. Sistem ini dibangunkan dengan perisian PHP dan storan data MySQL. Sistem ini dapat memudahkan proses permohonan penempatan pelajar di dalam talian.