Menghidupkan makanan sunnah: kurma dan susu kambing cadangan sajian sarapan pagi - Abdullah@Teo Wee Siang, Aariz Daniel Teo; Zainol, Nur Zainatul Nadra; Mat Nayan, Nadirul Hasraf (Penerbit UTHM, 2020)
Makanan merupakan keperluan asasi manusia dalam merealisasikan kehidupan yang lebih sempurna. Sekiranya Allah SWT tidak menciptakan sumber makanan, sudah tentu manusia tidak dapat hidup. Kehidupan Rasulullah SAW acap kali diikuti oleh umat Islam sebagai qudwatun hasanah. Namun, tidak semua perbuatan Rasulullah SAW perlu diikuti dan ditaati. Oleh itu, pemakanan Rasulullah SAW termasuk dalam bahagian perbuatan-perbuatan yang dilakukan oleh Rasulullah SAW yang meliputi perilaku manusia biasa seperti bangun, duduk, makan, minum dan seumpamanya. Seterusnya, pemakanan Rasulullah SAW adalah pemakanan yang sudah sedia ada di Tanah Arab ketika itu. Perbuatan ini ialah perbuatan semulajadi yang boleh diikuti oleh umat Islam (Al-Jizani, 1996). Oleh itu, tidak menjadi suatu kesalahan sekiranya tidak diamalkan tanpa unsur penghinaan kepada Rasulullah SAW. Namun, sekiranya kita dapat amalkan dalam kehidupan seharian, maka kita akan memperoleh manfaat daripada makanan tersebut dan memperoleh rasa kecintaan terhadap Baginda SAW.