Katakan tidak pada rasuah - Isnin, Nadrawina; Junaidi, Noni Harianti (Penerbit UTHM, 2020)
Isu atau masalah rasuah menjadi topik utama sama ada di peringkat antarabangsa mahupun di peringkat dalam negara. Pertubuhan Bangsa- bangsa Bersatu menegaskan komitmen komuniti antarabangsa bertegas untuk mencegah dan mengawal rasuah melalui buku bertajuk United Nations Convention against Corruption. Hal yang sama berlaku di Malaysia. Melalui pernyataan visi oleh mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir bin Mohamed memberikan indikasi bahawa kerajaan Malaysia komited untuk mencapai aspirasi agar Malaysia dikenali kerana integriti dan bukannya rasuah. Justeru, tujuan penulisan bab ini adalah untuk membincangkan rasuah dari beberapa sudut termasuk perbincangan dari sudut agama Islam, faktor-faktor berlakunya gejala rasuah, dan usaha-usaha yang dijalankan di Malaysia untuk membanteras gejala rasuah. Perkara ini penting bagi mengenalpasti penjawat awam menanamkan keyakinan dalam melaksanakan tanggungjawab dengan menghindari diri daripada rasuah agar mereka sentiasa peka mengutamakan kepentingan awam.