Penerapan ciri-ciri keusahawanan dalam kaedah pengajaran modul keusahawanan di kolej vokasional - Sadli, Noorazah; Mohamad, Mimi Mohaffyza; Mohd Affandi, Haryanti; Ahmad, Adnan
Modul Keusahawanan merupakan modul wajib di Kolej Vokasional. Melalui modul ini pelajar-pelajar didedahkan dengan ciri-ciri keusahawanan sebagai persediaan menjadikan bidang usahawan sebagai bidang kerjaya. Kajian ini memfokuskan kepada penerapan ciri-ciri keusahawanan dalam pengajaran Modul Keusahawanan di Kolej Vokasional. Kajian memfokuskan beberapa objektif namun begitu dalam penulisan ini pelaporan dapatan kajian kepada dua objektif sahaja iaitu penerapan ciri-ciri keusahawanan dan perbezaan pengajaran bagi bidang teknologi dan bidang teknologi. Reka bentuk kajian tinjauan dengan menggunakan soal selidik sebagai instrument pengumpulan data. Responden terdiri dari guru-guru yang mengajar Modul Keusahawanan di Kolej Vokasional sekitar Johor, Melaka dan Negeri Sembilan. Hasil kajian mendapati bahawa guru-guru menerapkan ciri-ciri keusahawan melalui pengajaran secara interaktif dan perbezaan skor penerapan ciri-ciri keusahawan dalam pengajaran adalah lebih kepada guru-guru yang mengajar bidang teknologi. Secara kesimpulannya ciri-ciri keusahawanan ada diterapkan dalam pengajaran tetapi ianya perlu penekanan secara praktikal bagi mendedahkan pelajar lebih bersedia sebagai seorang usahawan.