Alat pemungut tandan kelapa sawit darjah kebebasan - Kassim, Noraniah; Basharie, Siti Mariam; Fauzi, Muhamad Razizy; Abd Rashid, Muhamad Hazim; Mashuri, Muhammad Amirul Adli; Mohd Rizal, Muhammad Faisal (Penerbit UTHM, 2020)
Kelapa sawit merupakan tanaman yang menyumbang kepada industri penghasilan minyak di dunia seperti minyak masak, minyak industri, dan minyak bahan bakar (biodiesal). Pulangan dari sektor pertanian khususnya kelapa sawit sangat menguntungkan. Kini ramai petani telah bertukar ke tanaman kelapa sawit. Indonesia merupakan pengeluar minyak kelapa sawit terbesar di dunia [1]. Dengan terdapatnya pembukaan ladang sawit secara besar-besaran maka banyaklah syarikat-syarikat pertanian mula mencipta alat atau mesin yang baik untuk mencepatkan proses memetik dan mengeluarkan sawit dari ladang. Namun alatan yang lebih mesra pengguna dilihat tidak dipandang serius. Atas isu ini timbul idea mencipta alat pemungut tandan kelapa sawit darjah kebebasan. Semua sedia maklum untuk mengeluarkan sawit dari ladang perlunya meletakan tandan sawit ke dalam kereta sorong terlebih dahulu.Untuk meletakan sawit ke dalam kereta sorong T-shape palm fruit shank diperlukan. Pekebun akan mengangkat sawit yang telah dipetik dari pokok menggunakan alatan tersebut.Tanpa disedari alatan ini membahayakan pekebun dan membebankan. Pekebun memerlukan tenaga yang banyak untuk mengangkat tandan sawit yang amat berat ke dalam kereta sorong. Selain itu, mengangkat bebanan yang berat dalam kuantiti yang banyak menyebabkan sakit dibahagian tulang belakang pekebun. Di samping itu, mata alat yang tajam dan terdedah meningkatkan risiko kecederaan pekebun. Duri pada buah sawit juga bahaya pada pekebun.