Permulaan langsung pada talian motor - Mohd Hashim, Mohamad Hisyam; Rahim, M. I. (Penerbit UTHM, 2020)
Terdapat pelbagai jenis kaedah yang digunakan untuk memulakan motor induksi kerana motor ini menggunakan lebih banyak kuasa untuk bermula. Apabila arus melalui lilitan yang tinggi maka ia akan ada peluang untuk merosakkan motor. Untuk mengatasi masalah ini, pelbagai jenis kaedah permulaan digunakan. Jenis mudah kaedah permulaan adalah DOL (langsung pada talian). DOL termasuk pemutus litar (MCCB), penyampai beban dan penyambung untuk perlindungan motor. Pembukaan hubungan antara elektromagnetik boleh dilakukan melalui relay overload termal di bawah keadaan kesalahan. Biasanya, kawalan penghubung boleh dilakukan dengan menggunakan butang berasingan seperti start dan stop. Hubungan tambahan digunakan pada contactor merentasi butang mula kerana contactor elektrik terkunci semasa kerja motor induksi