Kajian terhadap pelaksanaan "Nilai Murni Merentasi Kurikulum" di KUiTTHO: satu kajian di kalangan pensyarah Fakulti Teknologi Kejuruteraan - Nazeri, Nour Azira (2001)
Satu aspek terpenting vang ditekankan dalam perlaksanaan kurikulum di peringkat sekolah adalah menerapkan penghavatan etika kebangsaan dan nilai-nilai moral vang mumi dalam pengajaran dan pembelajaran Kajian ini berhasrat untuk mengenai past, sama ada pensyarah-pensyarah di institusi pengajian tinggi awam di Malaysia turut melaksanakan perkara yang sama dalam proses pengajaran dan pembelaiaran mereka, seperti yang diamalkan oleh tenaga pengajar di peringkat sekolah-sekolah menengah dan rendah di negara ini. Bagi tujuan kajian ini, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn (KUiTTHO) dipilih sebagai sampel institusi bagi mewakili institusi pengajian tinggi awam yang lain di negara ini. Soal selidik telah diedarkan kepada kalangan 63 responden, terdiri danpada tenaga akademik di Fakulti Teknologi Kejuruteraan di KUiTTHO. Kajian ini memilih prosedur deskriptif dan data-data yang telah dianalisis menunjukkan responden turut memberikan keutamaan dalam menerapkan ciri-ciri penghayatan etika kebangsaan dan nilai-nilai moral yang murm dalam pengajaran dan pembelajaran di bilik-bilik kuliah. Adalah meniadi harapan semoga dapatan kajian ini dapat membantu pihak institusi penga|ian tinggi dalam meningkatkan proses penerapan nilai etika kebangsaan dan nilai-nilai moral yang mumi merentasi kurikulum akademik.